Vecini sezonieri

In fiecare an aproape 20.000 de muncitori Europeni călătoresc spre Belgia pentru a ajuta cu recolta in agricultura. Ei lucrează 65 de zile pentru un salariu fix. Schimbul intre oamenii de naționalități si contexte culturale diferite, oameni care trăiesc unul lingă altul pe aceste ferme este limitat sau neexistent.

 

Scopul proiectului Vecini sezonieri este de a explora acest schimb prin arte plastice, conversații si prin scris. Proiectul este inițiat de Ciel Grommen care a muncit alături de lucrători sezonieri si s-a alăturat unui grup in Bulgaria in vara anului 2017.

 

Implicând muncitorilor sezonieri si a locuitorilor permanenți in diverse proiecte, proiectul Vecini sezonieri are scopul de a întări relațiile interpersonale si sensul unei cetățenii comune.

 

Acest proiect de cercetare este inițiat cu ajutorul provinciei Flandra (Arta si Patrimoniu) si Ravi Liège.

The Mobile Unit

o casa publica pentru timpul liber

In timpul sezonului de cules, muncitorii sezonieri se întâlnesc săptămânal intr-un loc specific si la un moment specific: in jurul orei 17:00, la supermarketul cu reduceri local. Acest loc va fii sărbătorit in aceasta vara! Unitatea Mobila va fii construita In Borgloon, zona fructieră centrala in Belgia cu cea mai mare concentrație de  muncitori sezonieri (1/5 din populație). Este vorba despre of casa proiectata de Maximiliaan Royakkers & Ciel Grommen ca un spațiu public pentru timpul liber.

Intre vineri 27 iulie si duminica 30 septembrie, Unitatea Mobila va fii centrul pentru întâlniri zilnice la o cafea, grătar, vizionari de filme si muzica, activități organizate in colaborare cu casa locala de tineret `t Biejke. Instalația are in același timp si scopul de a funcționa ca o arhiva vie, documentând „povesti de pe câmp” si găzduind mese rotunde organizate in colaborare cu Dieter Leyssen, arhitect.

Este vorba despre o colaborare intre organizația non-profit Heisal si casa de tineret `t Biejke cu ajutorul biroului de avocatura Orij, uniunea fermierilor, orașul Borgloon, z33 si Flacc.

Olmo Peeters - Seasonal Neighbours - LR