Сезонни съседи

Всяка година към Белгия пътуват окола 20 000 европейски работници, които помагат в брането на овощните градини. Те работят в продължение на 65 дни за да се завърнат с добра заплата у дома. Между тези хора от различни произходи и среди, които живеят заедно в различните фирми за плодове, има малка до почти никаква обмяна на разговори. Сезонни съседи ангажира постоянните жители и сезонните работници в различните проекти с целта да се укрепят връзките и да се тества чувство за гражданство.

The Mobile Unit:

една обществена къща за лично време

По време на сезона за бране в Haspengouw работниците се срещат на едно определено място: паркинга на местния супермаркет. Това място се празнува това лято! В Borgloon, градчето в което се брои най-голямата концентрация на сезонни работници от Haspengouw ( 1/5та от цялото население), The Mobile Unit ще бъде построена като една обществена къща за лично време. Дизайнът е на Maximiliaan Royakkers и Ciel Grommen, които са архитекти и хора на изкуството.

От петък 27 юли до неделя 30 септември, The Mobile Unit ще бъде център на ежедневни срещи с кафе, барбекю, филми и музика, които са организирани със съдействието на младежка къща ’t biejke. По това време тази инсталациа служи за жив архив за “разкази от полето” и дава възможност за разговори на маса, които са уредени със съдействието от изследователя на гражданското развитие Dieter Leyssen.

Изследователски проект започнат от една фотдация на Фламанската Общност (изкуство и наследство), едно съдействие на vzw Heisa! и младежка къща ’t Biejke, с помоща на адвокатска кантора Orij, Boerenbond, град Borgloon, Z33 и Flacc..

Olmo Peeters - Seasonal Neighbours - LR