Facebook photo from Melek Ali, "2 Angels"

Zomerburen

Elk jaar reizen er zo’n 20 000 Europese arbeiders naar België om te helpen met de pluk in de fruitteelt. Deze mensen van verschillende origine en leeftijd wonen en werken 65 dagen lang op de landbouwbedrijven om met een goed loon huiswaarts te keren. Door de lange dagen is er amper tijd om zich een "thuis" te maken, noch om “buiten” te komen.

 

Anders dan het mainstream debat dat vooral focust op arbeidsomstandigheden en –wetgeving, wilt Zomerburen meer aandacht geven aan interpersoonlijke en psychologische aspecten van deze tijdelijke samenlevingsvorm, d.m.v. visuele kunst, debat en tekst.

 

Het project werd geïnitieerd door Ciel Grommen, die in de zomer van 2017 mee plukte op een veld in Borgloon en een groep Bulgaarse vrouwen vergezelde in hun reis naar huis.

Onderzoeksproject geïnitieerd met de hulp van de Vlaamse gemeenschap   (kunst en erfgoed) en RAVI, kunstenaarsresidentie in Luik.

The Mobile Unit

een publiek huis voor een private tijd

Tijdens het plukseizoen in Haspengouw, ontmoeten gastarbeiders elkaar wekelijks op één bepaalde plek: de parking van de lokale discount supermarkt. Deze plaats werd tijdens zomer van 2018 gevierd! In Borgloon, het stadje dat de grootste concentratie aan seizoensarbeiders telt van Haspengouw (1/5de van de totale bevolking), werd een mobiele eenheid neergepland. Het was een publiek huis voor een private tijd. Het ontwerp is van Maximiliaan Royakkers en Ciel Grommen.

Van vrijdag 27 juli tot zondag 30 september, was The Mobile Unit het centrum voor dagelijkse ontmoetingen met koffie, BBQ, films en muziek. Tegelijkertijd deed deze installatie dienst als levend archief van ‘verhalen uit het veld’ en bood het ruimte aan ronde tafelgesprekken, gecureerd in samenwerking met Dieter Leyssen.

Deze interventie was een samenwerking tussen vzw Heisa! en Jeugdhuis ‘t Biejke, met de steun van advocatenkantoor Orij, de Boerenbond, stad Borgloon, kunstencentra Z33 en Flacc.

Olmo Peeters - Seasonal Neighbours - LR