image from Pride and Concrete Documentary, Petrut and Ioana Calinescu

image from movie Housewarming by Effi and Amir


 

Join us!
Присъедини се към нас!

От петък 27 юли до неделя 30 септември, в продължение на 65 дни.
Отворено е всеки ден за всички!
Има хладилник, котлон, безжичен интернет, електричество и столове.

Всеки ден през седмицата от 5ч. до 7ч. следовед: happy hours!

Програма
Петък 27 юли, 17.30 ч
откриване

Вие всички сте поканени на откриването на нашата “The Mobile Unit”, която обявява започването на своите 65 дни в продължени на престоя в Borgloon.


С безплатна напитка и приятна музика Ви каним да мислим заедно как можем да обитаваме тази къща за сезонни съседи.

В продължение на 65 дни “The Mobile Unit” ще слезе на Aldi от Borgloon. Ще остане еднакво дълго докато белгийското законодатилстве позволява това на сезонните работници в овощните градини. Тази “обществена къща за лично време” по време на лятото на 2018 ще бъде паркирана в полето до Aldi за да служи като убежище за всичко освен работа: кафе, интернет, електричество, отворени разговори за променящите се условия за живот в ройона на Haspengouw.

В определени моменти  The Mobile Unit ще се установи между микробуси, коли и автобуси на пазаруващите, говорещите и снимащите се сезонни съседи. Този паркинг така ще бъде временно преобърнат до общественно място.

Две регионални архетични типове, къща като на редица и контейнерна къща, са комбинирани до една позната, но в същото време удивителна къщичка. Получената мобилна единица е поставена като временен гост в съществуващата градска среда за паркирване, което е символ за сложното и двойно взаимно съжителство на това място. Предизвикващи въпроси относно у дома и не у дома, относно гостоприемството и предлага в това време възможност за обсъждане на тези теми.

Събота 25 август, 16.30 ч
празник на летните съседи

 

Един следобяд с филми и проекти на изкуството, като се обмисля работещата миграция по различни начини. Всички са поканени да се включат към екрана и след това към дългата маса за едно празнично барбекю.

 

16ч30 прожекция на “Pride and Concrete ” фотографски документален филм от Petrut и Ioana Calinescu.
Език: румънски, субтитри на ангрийски

 

От шест румънци един живее и работи в чужбина. Повечето от тези мигранти идват от селски райони и парите които са изпратени е допринесло до необратима трансформация в тези селища. За разлика от града, където икономическата конкуренция е по-невидима, тези доходни контрасти са по-видими в селата, а улицата служи като сцена за очевидно изложение. Pride and Concrete е един проект от последните трансформации след десетгодишна работеща миграция, който се намират в селските общности и по-точно около Tara Oasului и Maramures в Северна Трансилвания.

Petrut Calinescu е независем фотограф, който е активен с целия свят и представен във всички големи вестници в Румъния. Наскоро избра да се съсредоточи повече върху темите, които са по-близо до дома, където разбира културния контекст по-добре и е в състояние да прекарва повече време с хората, които фотографира. Ioana Calinescu е обучен като етнограф и придружава Petrut в почти цялата му работа. Тя отговаря за редакцията на проекта.

17ч15 прожекция на “Housewarming” артистичен филм на Effi & Amir

Език: албански, субтитри на ангрийски

Housewarming  предлага обратна миграция за едно място, което се смята за изобилно към едно с недостиг. Едно движение от пълно към празно, от прекалено много към прекалено малко. Един приказен език, който играе с противоположни термини – навътре/навън, домакин/гост- които сминят своята позиция и така своето значиние.

Този филм е заснет в едно частно жилище, което е незавършено и изоставено в бившата комунистическа Албания. Хората на изкуството заемат сградите и липсващите им мебели (стол, маса и легло) като една съвременна версия на Goldilocks от приказката за трите мечки. Докато в това време на заден план местното общество с пеене коментира тези нови жители.  

 

Еffi & Amir са визуални артисти, които работят и живеят заедно от 1999. Те са учили в академията Barzalel в Йерусалим и в института Stadberg в Амстердам. Тяхната работа не се ограничава до един носител на информация, но се развива във видео работа, изпълнения и проекти за участие.  Те се интересуват от колективното и символичното усещане за идентичност и от начина, по който това се изгражда. До артистичната им практика те работят често заедно с други художници като редактори, оператори и ефект дизайнери.

 

18ч00 Барбекю на сезонните съседи със свежи зеленчуци от градината на Braakland

Вечерта се затваря с едно барбекю, което ни кара да седнем заедно на маса и където може да възникне разговор или празненство.

Получаваме зеленчуците от градините на Braakland, това е една биологична градина на едно общество, която се организирва от младежка къща ’t Biejke.

20ч00 DJ-комплект от 2 Wicky Deejays

2 wicky deejays помежду си под слънчевата дъга на 2003 г. Още от дуелирането с джаз и афро, дъб и месинг, балкански и други подправки ... те танцуват света около ушите ви с 80 вкусове. Втората вълничка се превръща в първата четвърт на 21-ви век в периферията на такива легендарни събития, като кактус фестивала (Брюж), лятна партия (Bocholt), MaanRock (Mechelen) Pukkelpop и Midsummer night (Зелем), както и концерти на парти на Balkan Beat Box в Muziekodroom (Хаселт), Jaune Toujours в AB (Брюксел) и Pass Ne T 'En Fais Pass в различни клубове (Берлин). Техният колоритен победител в първите партита на Z33 (Hasselt) и De Nieuwe Zaal (Hasselt) също е легендарен.

ЧЕТВЪРТЪК 20 септември
ДЕБАТ

18ч30: Прожекция на творческия документален филм за сезонните роботници в Borgloon от Florinda Ciucio.

Проекта за дипломиране на Florinda Ciucio студент на аудиовизуални изкуства в Sint-Lukas Брюксел дава едно виждане върху брането на череши в Belexport. Това прибиране на реколтата става с помощта на 70 български работници, които живеят заедно в две къщи в средата на полетата. Този който прави този филм избира да се концентрира в повтарящя и структуриран начин на живот: работа, хранене, спане, работа...и въпроса е дали в това се крие поезия и медитативна енергия.

19ч: Разговор на кръгла маса с говорител, който е поканен и модериран от Dieter Leyssen.

Събота 29 септември
ЗАКЛЮЧВАЩО СЪБИТИЕ

 

След 65 дена робота повечето работници се връщат в обратно у дома. След същия период от време The Mobile Unit ще напусне своето място. Ние затваряме вратите с интимна среща на участниците и гостите.

image from Pride and Concrete Documentary, Petrut and Ioana Calinescu