image from Pride and Concrete Documentary, Petrut and Ioana Calinescu

image from movie Housewarming by Effi and Amir

Programma

Welkom!

Van vrijdag 27 juli tot zondag 30 september, gedurende 65 dagen. Elke dag open voor iedereen!

Er is een frigo, een kookplaat, wifi, elektriciteit en stoelen. Doe alsof je thuis bent.

 

Elke weekdag van 5 tot 7 uur namiddag: happy hours!

Vrijdag 27 juli 2018, 17u30 – 21u
OPENINGSAVOND

U bent allen uitgenodigd op de opening van onze Mobiele Eenheid, dat tevens de start inluidt van ons 65 dagen durende verblijf in Borgloon.

Met gratis drank en fijne muziek van Aligaga, nodigen we je uit mee te denken hoe we dit huis voor zomerburen kunnen bewonen.

Gedurende 65 dagen, zal The Mobile Unit neerdalen aan de Aldi van Borgloon. Het zal er even lang blijven staan als de Belgische wet toelaat aan seizoensarbeiders in de fruitteelt. Dit publieke huis voor een private tijd zal geparkeerd worden op een veld langs de Aldi tijdens de zomer van 2018 om te dienen als een toevluchtsoord voor alles behalve werk: koffie, internet, elektriciteit, en open conversaties over de veranderende leefomstandigheden in het landelijke Haspengouw.

Op bepaalde momenten zal de mobiele eenheid zich nestelen tussen de mini-busjes, auto’s en lijnbussen van shoppende, pratende en selfiyende zomerburen. Deze parking zal zo omgevormd worden tot een tijdelijke publieke ruimte.

 

Twee regionale archetypes, de rijwoning en de containerwoning, werden verschaald en gecombineerd tot een herkenbaar maar tegelijk ook bevreemdend huisje. De resulterende mobiele eenheid wordt gedropt als een tijdelijke gast in een bestaande stedelijke omgeving. Het wordt een komisch onderdeel van een generisch parkeeromgeving, dat vooral dient als symbool voor de complexe en duale samenleving op de plek. Het roept vragen op over thuis, thuisloosheid en gastvrijheid en biedt tegelijkertijd de ruimte om over deze thema’s te discussiëren.

Zaterdag 25 augustus, 16u30 - ...
ZOMERBURENAVOND

 

Een namiddag van films en kunstprojecten, die arbeidsmigratie op verschillende manieren beschouwt. Iedereen wordt uitgenodigd om plaats te nemen rond het scherm, en om daarna aan te schuiven aan een lange tafel voor een feestelijke barbecue.

 

16u30 Screening van “Pride and Concrete”, fotografische documentaire van Petrut en Ioana Calinescu

Taal: Roemeens, ondertitels in het Engels

 

Een op de zes Roemenen leeft en werkt in het buitenland. De meeste van deze migranten zijn afkomstig uit rurale gebieden en het geld dat naar huis gestuurd wordt, heeft onomkeerbare transformaties teweeg gebracht in deze dorpen. Anders dan in de stad, waar economische competitie subtieler is, zijn deze inkomenscontrasten meer zichtbaar in de dorpen en doet de straat dienst als podium voor ostentatief vertoon. Pride and Concrete is een project over de recente transformaties die plaatsvinden in landelijke gemeenschappen, in het bijzonder die rond Tara Oasului en Maramures in Noord-Transylvania, na tientallen jaren van arbeidsmigratie.

 

Petrut Calinescu is freelance fotograaf, actief over heel de wereld en gerepresenteerd in alle belangrijke kranten van Roemenië. Recentelijk koos hij om zich meer te concentreren op thema’s dichterbij huis, waar hij de culturele context beter begrijpt en in staat is om meer tijd door te brengen met de mensen die hij fotografeert. Ioana Calinscu is opgeleid als etnograaf en vergezelt Petrut in bijna al zijn veldwerk. Ze is verantwoordelijk voor het redactionele deel van het project.

17:15 Screening van “Housewarming”, kunstfilm van Effi & Amir

Taal: Albanees, ondertitels in het Engels

Housewarming stelt een omgekeerde migratie voor, van een plaats die gezien wordt als overvloedig naar één van schaarste.  Een beweging van vol naar leeg, van te veel naar te weinig. Een sprookjesachtige taal speelt met tegengestelde termen —binnen/buiten, gastheer/gast— die steeds van positie wisselen en zo ook van betekenis.

De film werd opgenomen in privé woningen die onaf zijn en verlaten in het ex-communistische Albanië. De kunstenaars bezetten de gebouwen en hun ontbrekende meubilair (stoel, tafel en bed) als een hedendaagse versie van de Goldilocks uit het sprookje van de drie beren. Terwijl op de achtergrond de lokale gemeenschap hun commentaar op deze nieuwe bewoners en hun bedrijvigheid verwoordt in gezangen.

 

Effi & Amir zijn visuele kunstenaars die al samenleven en -werken sinds 1999. Ze studeerden aan de Bezalel Academy in Jerusalem en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hun werk beperkt zich niet tot één medium, maar ontwikkelt zich doorheen videowerk, performance en participatieve projecten. Ze zijn geïnteresseerdin collectief en symbolisch identiteitsgevoel en de manier waarop dit wordt geconstrueerd.  Langs hun artistiek parktijk, werken ze vaak samen met andere kunstenaars als editors, cameraman en effect ontwerpers. Ze faciliteren videoworkshops wereldwijd die bedoeld zijn voor verschillende publieken. 

 

18u00 Zomerburenbarbecue, met verse groenten uit de moestuin van Braakland

De avond wordt afgesloten met een barbecue. die ons samen aan tafel doet schuiven en een gesprek of feest kan doen ontstaan.

Groenten krijgen we van de tuinders van Braakland, een biologische gemeenschapstuin, dat door jeugdhuis 't Biejke georganiseerd wordt.

20u DJ-set van 2 Wicky Deejays

2 wicky deejays ontmoetten elkaar onder de regenboog van 2003. Sindsdien duelleren deze soulmates met jazz & afro, dub & brass, balkan & toch niet ...en dansen zij de wereld met veel smaak rond uw zolen.

 

In het eerste kwart van deze eeuw speelden ze de mensheid reeds met hun voeten tijdens de Midzomernachten in Zelem (Zelem) tot het Zomerfeest (Bocholt) in de teloor ging, van de rand van Maanrock (Mechelen) en Pukkelpop (Hasselt) tot die van het Cactusfestival (Brugge), ze draaiden de afterparty's na concerten van Jaune Toujours in de AB (Brussel), Balkan Beat Box in de Muziekodroom (Hasselt) en Ne T' En Fais Pas in diverse clubs (Berlijn)... Naast diverse wilde private party's (bij X, Y en Z) kleurden zij de soundtrack bij legendarische openingsparty's in Z33 (Hasselt) alsook tijdens de opening van de Nieuwe Zaal (Hasselt)

Donderdag 20 September 
"Werk, Europa en Aardbeien"

20h: open gesprek over seizoensarbeid

met uitgenodigde gasten, gecureerd en gemodereerd door Dieter Leyssen

Zaterdag 29 September
"Groetjes uit België"

 

16h-19u Een gezellige namiddag als slotevenement

Na 65 dagen werk, keren de meeste gastarbeiders terug naar huis. Na identiek dezelfde termijn zal The Mobile Unit zijn basis verlaten. We sluiten de deuren met een intieme samenkomst met participanten en genodigden.

17h30: Screening van de creatieve documentaire over de kersenpluk in Borgloon, door Florinda Ciucio

Het afstudeerproject van Florinda Ciucio, student audiovisuele kunsten Sint-Lukas Brussel, geeft een blik op de kersenpluk bij Belexport. Deze oogst wordt binnengehaald met de hulp van een zeventigtal Bulgaarse arbeiders, die samenleven in twee huizen te midden van de velden. De filmmaker kiest ervoor om te focussen op het repetitieve en gestructureerde levensritme: werken, eten, slapen, werken… en de vraag is of er daarin poëzie en een meditatieve kracht in schuilt.

image from Pride and Concrete Documentary, Petrut and Ioana Calinescu