image from Pride and Concrete Documentary, Petrut and Ioana Calinescu

image from movie Housewarming by Effi and Amir

Bun venit !

Intre vineri 27 iulie si duminica 30 septembrie

Deschis pentru 65 de zile, in fiecare zi, pentru toata lumea!

Înăuntru este  un frigider, o plita de gătit, WiFi, prize si scaune. Va rog veniți si faceți-vă confortabili.

Happy hours: intre ora 17-19, de luni până vineri.

 
Program
Vineri 27 Iulie, 17.30 – 21h
DESCHIDERE

Simțiți-vă bine, veniți si haideți sa sărbătorim instalarea Unității Mobile si începutul acestei rezidențe de 65 de zile in Borgloon.

 

Vom face asta cu băuturi gratuite si muzica frumoasa. Va invitam sa va alăturați si sa ne ajutați sa ne imaginam cum sa locuim aceasta casa sezonala.

Pentru 65 de zile, Unitatea Mobila se va alătura supermarketului Aldi din Borgloon. Va rămâne acolo pentru durata maxima pe care legea Belgiana o atribuie muncitorilor migrați in agricultura. Aceasta casa publica pentru timpul liber va fi parcata pe un câmp in vecinătate cu supermarketul Aldi din Borgloon pe timpul verii anului 2018. Scopul este de a funcționa ca un loc de refugiu si diversitate, deschisa pentru orice activitate in afara de munca. La momente diferite Unitatea Mobila se va afla intre mașini, camionete si autobuze ale vecinilor care fac cumpărături, vorbesc si se ocupa de ei. Scopul este de a transforma parcarea într-un loc public temporar; servind cafea, oferind internet si electricitate sau un spațiu pentru o conversație deschisa despre condițiile de trai care se schimba in ultimul timp in zona rurala din Hesbaye.

 

Doua tipuri regionale, casa de oraș (aranjate in rând pe o strada) si casa făcută din containere, sunt replantate, poziționate inegal  si suprapuse pentru a forma un hibrid familiar dar, in același timp, si straniu. Rezultatul, Unitatea Mobila, va fii așezata ca un fel de oaspete temporar in peisajul urban existent sau va deveni un fragment comic ciudat in mediul generic al parcării; scopul este de a funcționa ca un simbol pentru un mediu social hibrid unde noțiunile de casa si ospitalitate sunt chestionate. Mai departe, unitatea va opera ca un generator si depozit pentru discuții legate de aceste subiecte.

Sâmbătă 25 August, 16.30 - ...
SEARA VECINILOR SEZONALI

 

Aceasta este o după-amiaza in care se proiectează filme si proiecte artistice despre migrația forțelor de munca.  Toata lumea este invitata sa se adune in fata ecranului si după aceea in jurul mesei lingă Unitatea Mobila.

 

16:30 Proiectarea filmului „Mândrie si beton”, documentar fotografic de Petruț si Ioana Călinescu

Limba romana, subtitrat in engleza

Unul din șase romani trăiește si lucrează in străinătate. Majoritatea migraților vin din zonele rurale iar banii pe care ii trimit acasă au transformat satul lor natal. Altfel decât in oraș unde competiția economica este un lucru mai subtil, in sate schimbările sunt ușor vizibile iar strada principala este un fel de scena deschisa pentru o afișare ostentativa. Mândrie si beton este un proiect despre transformările recente ale comunităților rurale - mai ales in Tara Oașului si in Maramureș (Transilvania) - după decenii de munca in străinătate.

 

Petruț Călinescu este un fotograf liber-profesionist care a călătorit peste tot in lume si a lucrat pentru toate ziarele principale din Romania. El a ales recent sa se concentreze pe subiecte care se desfășoară mai aproape de casa unde poate sa înțeleagă mai bine contextul cultural si unde poate sa petreacă timpul cu oamenii pe care ii fotografiază. Ioana Călinescu este o etnografa profesionista care l-a însoțit pe Petruț aproape in toate călătoriile lui documentare; ea este responsabila pentru partea editoriala a proiectului.  

17:15 Proiectarea filmului Casa noua (Housewarming), film artistic de Eiffi si Amir

Limba albanez, subtitrat in engleza

Casa noua (Housewarming) propune o imigrație inversa, dintr-un loc perceptul ca bogat la un loc perceput ca sărac. O mișcare de la desăvârșire la pustiu, de la exces la nevoie. Împrumutând limba poveștilor, filmul evoluează in jurul acestor si a altor termeni opuși – înăuntru / in afara, gazda / oaspete – care își schimba poziția si sensul in cursul creației cinematografice.

 

Filmul a fost făcut in Albania, o tara fost comunista, in case doar pe jumătate construite. Printr-o versiune contemporana a povestii Goldilocks si cei trei ursi  artiștii invadează casele si ocupa locurile lor goale alături de trei mobile care lipsesc: scaun, masa, pat. In același timp comunitatea comentează in cântece si cuvinte despre noii veniți si fapta lor.

 

Effi & Amir sunt artiști plastici care locuiesc si lucrează împreuna din 1999. Ei au studiat la Academia Bezalei in Ierusalim si la Institutul Sandberg in Amsterdam. Opera lor nu se limitează la o disciplina specifica si include adesea film, performance si elemente participative. Ei sunt interesați in identități colective si simbolice alături de modul cum sunt construite. In afara de proiectele lor artistice, ei colaborează cu alți artiști in rol de editor, cameramani si creatori de efecte. Ei facilitează ateliere video peste tot in lume si pentru toate tipurile de audienta. 

 

18:00 Grătar pentru vecinii sezonieri cu legume proaspete din Braakland

Seara se va încheia cu un grătar unde cu toții ne vom aduna in jurul mesei si vom avea șansa de a discuta si sărbători.

 

Legumele provin de la grădinarii din Braakland. Braakland este o gradina biologica a comunității, cu legume si fructe, condusa de niște tineri din `t Biejke

20u DJ-set de 2 Wicky Deejays

2 wicky deejays s-au întâlnit sub curcubeul însorit al anului 2003. Încă de la duel cu jazz & afro, dub & brass, balkan și alte condimente ... ei dansează lumea în jurul valorii de 80 de gusturi.

Joi, 20 septembrie
DEZBATE

18:30 Proiectare a unui documentar creativ despre munca sezonala in Borgloon de Florinda Ciucio

Este vorba despre un proiect de absolvire a Florindei Ciucio, o studenta in arte audiovizuale la școala de arte LUCA Bruxelles. Proiectul oferă un portret instantaneu al culegerii de cireșe in Borgloon, la compania Bel-Export. A fost realizat cu ajutorul a aproximativ 70 de muncitori bulgari care au locuit împreună in doua case alături de câmpuri. Lucrarea oferă atenție modului de viată repetitiv si organizat: munca, mâncare, somn, munca, ... întrebarea este daca se poate găsii si o poetica a meditației in acest mod. 

19:00 Masa rotunda si dezbare cu invitați, realizata si moderata de Dieter Leyssen

Unitatea Mobila se transforma intr-un forum de discuție, împreună cu inițiatori, participanți si o selecție de oaspeți. Subiectul de dezbatere privește drepturile muncitorilor sezonieri in tarile gazda si posibile modalități de dezvoltare. Acesta este o ocazie de a analiza rolul muncii sociale si artistice in dinamica migrației, precum si de a primii răspunsuri despre o întreaga vara.

Sâmbătă 29 septembrie
CLOSING EVENT

 

După 65 de zile de munca majoritate muncitorilor sezonali se întorc la case lor. Si Unitatea Mobilă se va deplasa. Vom închide ușile in jurul unei reuniuni intime cu participanții si invitații.   

image from Pride and Concrete Documentary, Petrut and Ioana Calinescu